concentratievermogen een boost geven

7 tips om je concentratievermogen een boost te geven

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je in opperste concentratie wilt beginnen aan een nieuw project, of dit nu thuis is of op het werk, maar dat je continu afgeleid wordt? Er komt een e-mail binnen die je echt even wilt lezen, of je hoort een whatsapp bericht binnenkomen op je telefoon. Afgeleid worden is iets waar wij mensen heel erg goed in zijn, en dit is niet voor niets.

Hoe kan het dat we zo snel afgeleid zijn?

Aan de ene kant zijn we er heel erg goed in om onszelf af te leiden, vooral als je ergens mee bezig bent waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Uitstelgedrag ligt dan op de loer. Aan de andere kant spelen er ook nog een aantal andere factoren mee. Eén van die factoren is dat je hersenen verslaafd zijn aan dopamine. Deze dopamine wordt onder andere aangewakkerd door jouw mobiele telefoon.

Ons brein wil constant beloond worden met nieuwe informatie. Dus als er een lampje flikkert op je telefoon, of er gaat een geluidje af, dan reageert jouw brein hier direct op. Beloon jij je brein, dus geef je er aan toe om dat whatsapp bericht te lezen of te kijken wie jou Facebook post geliked heeft, dan wordt er dopamine aangemaakt. Dopamine bezorgt je een geluksgevoel; des te vaker je hieraan toegeeft, des te vaker je afgeleid raakt. Je wilt immers dat fijne gevoel terug. Voor je brein is dit misschien heel erg fijn; jouw concentratievermogen is er minder blij mee.

Ook het feit dat we ouder worden speelt een rol bij het verminderen van het concentratievermogen. Er is een klein gedeelte in jouw hersenen, ‘locus coeruleus’ genaamd, dat verslapt als je ouder bent dan 30. Dit zorgt ervoor dat je je minder goed kunt concentreren. Ook als je te lang doorgaat of niet goed slaapt kan van invloed zijn op je concentratie. Hoe kun je je concentratie verhogen? In dit artikel geven we je 7 tips!

7 tips om je concentratie te verhogen

Je concentratie verhogen doe je door je hersenen te trainen. Net zoals je je spieren traint in de sportschool, zul je ook je brein moeten trainen. Om je concentratie vermogen te verbeteren zul je er meerdere malen per dag voor moeten zorgen dat je jouw aandacht onafgebroken vasthoudt. Des te vaker je dit traint, des te beter jouw focus wordt. Onderstaande 7 tips helpen je hierbij.

1. Elimineer afleidingen

Jouw mobiele telefoon en e-mail zijn de belangrijkste afleidingen. Wil je dus je concentratie verhogen, dan zullen deze afleidingen geëlimineerd moeten worden. Zet alle notificaties uit op je telefoon en check niet elke vijf minuten je e-mail. Stel vaste tijden per dag in waarop je je e-mail en je berichten op je telefoon checkt. Laat je telefoon niet naast je liggen als je aan het werk bent, maar leg hem op een plek waar je niet direct bij kan. Dit weerhoud je ervan om telkens je telefoon te pakken (wat je vaak doet uit automatisme).

2. Maak een planning

Als je een enorme to-do lijst hebt, raak je al snel het overzicht kwijt. Om je concentratie te verbeteren is het daarom belangrijk om een planning te maken. Schrijf alles op wat er die dag gedaan moet worden en maak hierin prioriteiten. Wat zijn de drie belangrijkste dingen die je moet doen? Zet deze boven aan de lijst. Zo werk je gedurende de dag je lijst af, waarbij je af streept wat je gedaan hebt. Dit werkt ook als een beloning voor je brein.

3. Geef aan dat je rust wilt

Als je een drukke dag hebt op kantoor en je veel werk moet verzetten, laat dit dan weten aan je collega’s. Het komt vaak voor dat een collega even gezellig een bakje koffie komt drinken aan je bureau, terwijl je hier eigenlijk geen tijd voor hebt. Op dat moment voel je je bezwaard en zal je er waarschijnlijk niets van zeggen. Maar als je van tevoren laat weten dat je het druk hebt en graag met rust gelaten wilt worden, zullen ze hier alle begrip voor hebben.

4. Ruim je werkplek op

Als je werkplek een rommeltje is, is de kans groot dat je een stuk minder productief bent dan wanneer deze netjes opgeruimd is. Ze zeggen niet voor niets; ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.’ De troep zorgt namelijk voor een continue afleiding en de kans is groot dat je ook je spullen niet terug kunt vinden in de rommel. Als je niet lekker in je vel zit kan dit er ook voor zorgen dat je minder productief bent. Verzorg jezelf dus goed en kleed je netjes aan. Dit zal er zeker voor zorgen dat je meer energie hebt, waardoor je concentratievermogen ook omhoog gaat.

5. Doe één ding tegelijk

Multi tasken is de grootste killer voor je concentratievermogen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ons brein niet gemaakt is om te multi tasken. Wil je je concentratie verhogen? Doe dan gewoon één ding tegelijk en laat het multi tasken over aan de computer.

6. Doe het belangrijkste eerst

Vaak zijn we in de ochtend het meest scherp. We hebben net goed geslapen, ons brein is nog leeg en we starten fris aan een nieuwe dag. Jouw doorzettingsvermogen is ook het grootst in de ochtend. Daarom is het belangrijk om de belangrijkste dingen als eerste te doen. In de ochtend heb je ook het meeste energie, wat ook ten goede komt aan je concentratievermogen. Tegen het einde van de middag voel je dat je vermoeider wordt, wat het lastig maakt om je goed te kunnen concentreren. Doe dus de belangrijkste taken in de ochtend, en zet de minder belangrijke werkzaamheden op je middag planning.

7. Brain Control van Alphavit

Hebben bovenstaande tips nog niet gezorgd voor een optimale concentratie? Of zou je nog meer geconcentreerd willen werken? Dan zou je kunnen kiezen voor de Brain Control van Alphavit. Brain Control kan een positief effect hebben voor mensen die zich niet zo goed kunnen concentreren of snel afgeleid zijn. Ook kan het de leerprestatie verbeteren en het concentratievermogen verhogen. Daarnaast helpt Brain Control als je je zenuwachtig voelt en het heeft een kalmerend effect. Het supplement is 100% natuurlijk en bestaat onder andere uit Blauw glidkruid en L-Theanine. Ook zijn de vitamines B12, B5 en D eraan toegevoegd. De B vitamines helpen je concentratie te verhogen. Zo draagt vitamine B12 bij aan zenuw-, en hersenfuncties die bij het leervermogen betrokken zijn en helpt vitamine B5 bij de weerstand tegen stress.

Deel deze pagina