Wat is serotonine en waar is het goed voor?
Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, wordt aangemaakt door je eigen lichaam. Dit geluksstofje zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen van geluksgevoelens. Als je zorgt voor de juiste ingrediënten, kun je dit dus zelf aanmaken. Maakt je lichaam uit zichzelf niet voldoende aan van dit gelukshormoon, dan is het mogelijk dat je last krijgt van verschillende klachten als angsten, slapeloosheid en depressie. Het goede nieuws is; je kunt de serotonine-aanmaak in je lichaam zelf beïnvloeden. Maar hoe doe je dit dan? In dit artikel leggen we het aan je uit.
Wat is serotonine en hoe werkt het precies?
In je lichaam zijn verschillende soorten hormonen aanwezig, deze worden ook wel neurotransmitters genoemd. Sommige hormonen geven je je boos, angstig of bang gevoel, en andere geven je een gelukkig, blij of euforisch gevoel (dit zijn de gelukshormonen). Als we veel van het gelukshormoon in ons lichaam hebben, zijn we minder gevoelig voor bijvoorbeeld afwijzingen. De aanmaak van dit gelukshormoon zorgt er dus voor dat we een boost in ons zelfvertrouwen krijgen.
Het gelukshormoon kan op deze manier werken als een positieve spiraal. Doe je iets waar je trots op bent, zoals bijvoorbeeld iets doen waar je eigenlijk bang voor bent of wat je eng vindt, maak je dit gelukshormoon aan. Daarnaast is dit gelukshormoon een belangrijke neurotransmitter als het aankomt op diverse functies in je lichaam, zoals je eetlust, je stemming, slaap, beweging en seksuele activiteit. Ook je geheugen werkt beter als je serotonine-niveau op peil is.
Neurotransmitters zorgen ervoor dat de cellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Het gelukshormoon is hierin heel erg belangrijk, maar het is niet de enige neurotransmitter die hiervoor zorgt. Andere zijn oxytocine, dopamine en adrenaline. Al deze hormonen kun je zelf beïnvloeden.
Hoe maakt je lichaam het gelukshormoon aan?
Het gelukshormoon heeft niet alleen invloed op je emotie en geluksgevoel, doordat het je zelfvertrouwen en humeur een boost geeft, maar ook op andere functies in je lichaam. Het reguleert namelijk de nieren, het hart, het immuunsysteem, de spijsvertering en de bloedvaten. Hoe zorg je er nu voor dat je lichaam meer van dit gelukshormoon aanmaakt?
Het gelukshormoon kan alleen maar aangemaakt worden uit een aminozuur dat tryptofaan heet. Je kunt het halen uit voeding als bananen, kikkererwten, bruine rijst, chocola, sesamzaadjes en pompoenzaadjes. De enzymen in je lichaam zetten het met behulp van tryptofaan om in het gelukshormoon.
Het werkt als volgt. Uit deze voedingsmiddelen worden eiwitten gehaald die je lichaam vervolgens omzet in aminozuren. Daar wordt 5 HTP van gemaakt (HTP staat voor hydroxytryptophan). Als je serotonine-niveau lager is dan gemiddeld, zou je dit ook in pilvorm kunnen bijslikken. De 5 HTP wordt vervolgens door je lichaam weer omgezet in het gelukshormoon.
Wat als je een serotonine-tekort hebt?
Als je een serotonine-tekort hebt dan kan dit voor je lichaam serieuze gevolgen hebben. Je dag-, en nachtritme wordt onder andere gereguleerd door het gelukshormoon. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slaaptekort. Ook angsten en depressie zijn een gevolg van serotonine-tekort. Aangezien het gelukshormoon een grote invloed heeft op je humeur kan een chronisch tekort uiteindelijk tot een depressie leiden. Een serotonine-tekort is vaak te zien bij emoties die ons een gevoel geven van onrust, bijvoorbeeld wanneer we eenzaamheid, stress of agressiviteit ervaren. Vaak is er dan teveel dopamine aanwezig, wat je een opgejaagd gevoel geeft.
Ook je eetlust wordt gereguleerd door het gelukshormoon. Het geeft onder andere aan dat je voldoende hebt gegeten. Heb je een serotonine-tekort, dan krijg je dit signaal niet en zul je sneller teveel eten. Is je serotonine-niveau op peil, dan zul je minder behoefte hebben aan calorieën.
Migraine kan ook een gevolg zijn van een serotonine-tekort. Dus als je vaak last hebt van migraine, dan kan het een idee zijn om meer eiwitten aan je dieet toe te voegen. Je lichaam kan dit dan weer omzetten in het gelukshormoon.
Zelf je serotonine-peil omhoog brengen
Je serotonine-gehalte stijgt wanneer je een bevestiging krijgt van buitenaf, zoals bijvoorbeeld een compliment of een like op je Facebook post. Is je serotonine-niveau laag, dan zoek je zelf naar manieren om dit te verhogen. Een bevestiging zorgt ervoor dat het serotonine-gehalte stijgt. Ben jij iemand die vaak om deze aandacht vraagt, dan is de kans groot dat je serotonine-niveau te laag is. Je geluksgevoel op deze manier verhogen is natuurlijk niet de oplossing; je bent voor je geluk dan altijd afhankelijk van een ander.
Een betere manier is om te zorgen voor gezonde voeding. Door gebalanceerd, puur en gevarieerd te eten zorg je ervoor dat je eigen lichaam dit gelukshormoon aan kan maken. Zoals we al eerder noemden zijn eiwitten hierin erg belangrijk, maar ook voeding waar magnesium en vitamine B3 in zit is erg belangrijk (zoals bruin brood en aardappelen). Ook de zon helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon. Zorg er dus voor dat je elke dag even een wandeling maakt, ook op bewolkte dagen. Omega 3 vetzuren kunnen ook het serotonine-gehalte verhogen. Vette vis, walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn perfecte bronnen voor omega 3.
Serotonine Booster
Lukt het je niet om voldoende serotonine uit je voeding te halen? Dan zou een serotonine booster nog een oplossing kunnen zijn. De serotonine booster van Alphavit kan je helpen om je serotonine-niveau weer op peil te brengen. Een goed serotonine-niveau is erg belangrijk om je goed te voelen, om lekker in je vel te zitten. Het zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt!